Tänkte att det kunde vara lagom nästan en månad efter nyår att publicera menyn.
En meny som skulle funka vilken dag som helst egentligen.
Skadar ju inte att lyxa till vardagen ibland! ;)
Till förrätt blev det ett recept fr Gourmetmorsan.
Ugnsbakade fikon med parmaskinka, chevrè & vinägersirap
(det står i receptet att man ska ha två fikon var, men jag tycker att det räcker med varsitt)
4 färska fikon
50-75gr chevrè
4-6 skivor parmaskinka
1dl granatäppelvinäger (denna kunde jag inte hitta så jag använde rödvinsvinäger)
75gr strösocker
svartpeppar
maizena
Det räcker definitivt med att göra en halvsats med sirap.
Sätt ugnen på grill.
Snitta fikonen, som ett X, fyll med chevrè.
Vira parmaskinka hårt runt. (Jag fäste en tandpetare där skinkan överlappar varandra).
Lägg dem i ugnsfastform på bakplåtspapper.
Vinägersirap:
Koka upp vinäger, socker & svartpeppar i en kastrull.
Rör ut maizena i lite kallt vatten (som en redning) häll sedan i kastrullen när det kokat upp.
Vispa lätt så att det tjocknar till en sås/sirap.
Ställ åt sidan o svalna.
Grilla fikonen i ca 5min.
Ha det under uppsikt så det inte blir brännt!
Lägg upp dem på assietter och ringla över vinägersirapen.
Servera genast! Gärna med ett gott vin/bubbel till.

Till varmrätt blev det Per Morbergs
Älgfärsbiffar med potatisgratäng & rårördalingon
Recept till 4 pers.
500g älgfärs
1 ägg
1tsk salt
1 gullök
(3st enbär)
2dl vispgrädde
0,5dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sås:
2-3st scharlottenlökar
1msk smör (äkta smör!)
2dl vilt- eller köttfond
(3msk sherry)
3dl vispgrädde (&/eller crème fraiche)
4msk messmör
2msk rårörda lingon
2tsk fransk senap
2msk japansk soja
ev salt (tänk på att fond o soja oftast ger sälta)
ev. peppar
Gör så här:
Biffar
Sätt ugnen på 200grader C.
Rör ihop färsen med ägg, salt & peppar till en slät smet. Skala och riv löken fint. (Lägg i finhackade enbär). Blanda i resterande ingredienser i färssmeten. Rör ordentligt så det blandas riktigt. Forma sedan färsen till biffar av valfri storlek.
Bryn biffarna tills de fått min färg på relativt hög värme. Låt dem sedan gräddas färdiga i ugnen 5-7min.
Sås
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Häll i fond, (sherry) & grädde. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser. Låt därefter såsen sjuda till önskad konsistens. Rör om då o då.
Smaka av med ev. salt och peppar.
Smaka av med ev. salt och peppar.
Servera med rårörda lingon och ett gott mustigt rött vin.

