
För mindre än en månad sedan var det student i Nasaret och jag var tårtansvarig.
Vad skulle vi hitta på i år??
På Bella´s student var det marängtårta med lemoncurd, grädde o färska bär.
När Nettan tog studenten var det jordgubbsmoussetårta.
I år fick det bli flädermoussetårta, dels pga att jag har mycket saft i frysen kvar sedan förra året (ger möjlighet att göra mer) och dels att jag hittade ett smarrigt recept i Damernas värld.
Tårtan räcker till ca 10-12 personer.
Recepet är följande:
Botten
- 200g mandelmassa
- 50g rumstempererat smör
- 1,5dl riven kokos
- 1 ägg
- ca 1 msk smör till formen (Jag lade bakplåtspapper i botten på formen och klämde fast med ringen i springformen, så smöret var bara till kanterna).
Sätt ugnen på 175grader.
Riv mandelmassan och mosa samman med smör, kokos och ägg till en jämn smet. Tips att använda elvisp!
Häll i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 25-30min. Så att botten får mycket färg o blir lite lätt krispig.
Tag ur ugnen och låt svalna.
Mousse
- 5 gelantinblad
- 2 dl koncentrerad flädersaft
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 0,5 dl vatten
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
Vispa grädden i en separat bunke.
Lägg gelantinblad i kallt vatten ca 5 min.
Värm flädersaft, citronjuice och vatten i en kastrull. Rör i gelantinbladen. Drag från värmen och låt svalna.
Vänd ner flädervätskan i den vispade grädden med en slickepott och vänd därefter ner allt i marängsmeten.
Fyll springformen med moussen ovanpå mandelbottnen.
Ställ i frysen ca 1timma och flytta sedan upp till kylen. Låt stelna minst 4h. (Perfekt att förbereda dagen innan).
Vid servering toppar du tårtan med färska jordgubbar och spritsar över lemoncurd.
Dagen till ära hamnade även små svenska flaggor i tårtan.

Det verkade som om det var ett vinnande recept!
Kul!
Men nästa gång kommer jag att minska på det sockret.
Sedan blev det vääääldigt många äggulor över fr bakningen som jag inte visste vad jag skulle använda till.
Har någon något bra förslag/recept med enbart äggulor??
Förrutom äggtoddy.. ;)