Grilltillbehör.

Kommentera

Sommartider bruka innebära grilltider!

Här kommer recept på tre kalla grillsåser som går att förbereda dagen innan, samt en marinad till kött.

Basilika- & citronsås 

1 kruka basilika
Creme fraiche
(Majonnäs)
2 vitlöksklyftor
Flytande honung
Pressad citron och lite citronskal
Salt och peppar
Gör så här: 
Blanda samman alla ingredienserna och låt stå en stund. Smaka av med salt och peppar.

(Recept fr Gourmetmorsan)

 Rabarberchutneysås

3-5msk Rabarberchutney

Turkisk yoghurt

ev. salt o peppar

Gör så här:

Blanda rabarberchutneyn med turkiskyoghurt. Smaka av. Tillsätt ev. salt o peppar.

 BBQ-sås

1 gullök

2 vitlöksklyftor

1 msk farinsocker

500g krossade tomater

0,5 dl ketchup

1 tsk paprikapulver, gärna rökt.

1 tsk oregano

1 krm malen kryddnejlika

2 tsk sambal oelek

1 tsk salt

2-4 msk riven 70% choklad

Gör så här:

Skala o finhacka löken. Fräs den mjuk i olja tillsammans med sockret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, förrutom chokladen. Låt småkoka i ca 20 min.

Rör ner chokladen i såsen. Låt kallna. 

(Recept fr senaste numret av Buffé).

 Kaffe- & chilimarinad

1,5 kg benfri fläskyttrefilé alt. fläskfilé

1,5 msk snabbkaffe (pulver)

2 msk finhackad, urkärnad chilifrukt (tex röd)

3st finrivna vitlöksklyftor

1,5 msk tomatpuré

1,5 msk kinesisk soya

1,5 msk sambal oelek

1 tsk rosmarin

1,5 msk flytande honung

1,5 tsk salt

Gör så här:

Blanda marinaden väl, så att kaffepulvret löses upp, i en bunke.  Lägg ner köttet (dela ev köttet i mindre bitar). Låt marinera några timmar. 

                Jag brukar lägga köttet i plastpåse för att det är lättare o blanda runt marinaden m köttet.

Grilla o njut av köttet m alla härliga tillbehör! 

(Recept fr senaste nr av Buffé).