Sommartider bruka innebära grilltider!
Här kommer recept på tre kalla grillsåser som går att förbereda dagen innan, samt en marinad till kött.
Basilika- & citronsås
1 kruka basilika
Creme fraiche
(Majonnäs)
2 vitlöksklyftor
Flytande honung
Pressad citron och lite citronskal
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna och låt stå en stund. Smaka av med salt och peppar.
(Recept fr Gourmetmorsan)
Rabarberchutneysås
3-5msk Rabarberchutney
Turkisk yoghurt
ev. salt o peppar
Gör så här:
Blanda rabarberchutneyn med turkiskyoghurt. Smaka av. Tillsätt ev. salt o peppar.
BBQ-sås
1 gullök
2 vitlöksklyftor
1 msk farinsocker
500g krossade tomater
0,5 dl ketchup
1 tsk paprikapulver, gärna rökt.
1 tsk oregano
1 krm malen kryddnejlika
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
2-4 msk riven 70% choklad
Gör så här:
Skala o finhacka löken. Fräs den mjuk i olja tillsammans med sockret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, förrutom chokladen. Låt småkoka i ca 20 min.
Rör ner chokladen i såsen. Låt kallna.
(Recept fr senaste numret av Buffé).
Kaffe- & chilimarinad
1,5 kg benfri fläskyttrefilé alt. fläskfilé
1,5 msk snabbkaffe (pulver)
2 msk finhackad, urkärnad chilifrukt (tex röd)
3st finrivna vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk kinesisk soya
1,5 msk sambal oelek
1 tsk rosmarin
1,5 msk flytande honung
1,5 tsk salt
Gör så här:
Blanda marinaden väl, så att kaffepulvret löses upp, i en bunke. Lägg ner köttet (dela ev köttet i mindre bitar). Låt marinera några timmar.
Jag brukar lägga köttet i plastpåse för att det är lättare o blanda runt marinaden m köttet.
Grilla o njut av köttet m alla härliga tillbehör!
(Recept fr senaste nr av Buffé).